De praktijk voor mentale én fysieke balans

Stressklachten, wat zijn dat?

Uit onderzoek is gebleken dat stress veranderingen in ons lichaam aanbrengt. Het menselijk lichaam maakt een aantal stresshormonen aan: het bekende adrenaline en ‘cortisol’. Zonder momenten van herstel blijft de hoeveelheid cortisol en adrenaline in het lichaam hoog. Bij aanhoudende stress neemt het cortisolniveau zelfs steeds verder toe: het wordt te hoog. Dit kan leiden tot allerlei klachten, zoals gevoelens van onrust, chaotisch gedrag, vergeetachtigheid en slaapproblemen.

Stressklachten ervaren de meeste mensen als vervelend. Maar ze hebben een belangrijke functie. Het zijn de eerste signalen dat u te veel hooi op uw vork heeft. Uw lichaam protesteert! Het waarschuwt dat u zult moeten zorgen voor herstelmomenten om erger te voorkomen. Het is dan ook belangrijk om die signalen niet te negeren.

Signalen van ongezonde stress kunnen zich op vier verschillende manieren voordoen:

Lichamelijke signalen

De lichamelijke signalen hangen samen met de verhoogde lichamelijke activiteit bij stress. Er treden veranderingen op in het bloedvatenstelsel en het hart, de ademhaling, de spieren en het maag-/darmstelsel. Het afweersysteem kan door stress worden aangetast, waardoor je bijvoorbeeld vatbaarder wordt voor verkoudheid, griep en andere ziekteverschijnselen.

Psychische signalen

Ongezonde stress kan ook zichtbaar en voelbaar worden door de stemming, de gemoedstoestand waarin je verkeert. Veel gestresste mensen worden bijvoorbeeld prikkelbaar en cynisch.

Gedragssignalen

Ongezonde stress kan ook veranderingen in het gedrag van mensen veroorzaken. Ook het gedrag naar anderen toe kan veranderen. Vaak als gevolg van de aanwezige lichamelijke, psychische en gedachtensignalen. Zo kunnen prikkelbaarheid en cynisme leiden tot conflicten. Lusteloosheid en somberheid kunnen leiden tot terugtrekken uit sociale contacten.

Gedachtensignalen

Tot slot ontstaat bij ongezonde stress vaak een negatief gedachtenpatroon. Deze negatieve gedachten kunnen zich richten op anderen, maar zijn vaak ook gericht op uzelf en op uw eigen (verminderde) kwaliteiten.

Heeft u last van spanningsklachten? Welke signalen geeft uw lichaam? Test uzelf met de Stresstest en vind uit waar u winst kunt behalen.

De site Fonds psychische gezondheid ondersteunt de verwijzing naar adem- en ontspanningstherapie Methode van Dixhoorn.

Bron: Fonds Psychische Gezondheid

Oefentherapie Cesar
Adem- en Ontspanningstherapie
Meer informatie

Vul hier uw gegevens in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. U kunt natuurlijk ook zelf contact opnemen. U kunt dan mailen of bellen naar telefoonnummer 026 - 321 72 50 of 06-44213301.