De praktijk voor mentale én fysieke balans

Hyperventilatie

Kenmerkend voor hyperventilatie is de plotselinge benauwdheid en angst die daarmee samengaat. De wetenschap gaat er op dit moment van uit dat hyperventilatie wordt veroorzaakt door een drietal factoren: ‘de disbalans tussen zuurstof en koolzuurgas’, ‘de rol van stressoren’ en ‘de stresshormonen’ adrenaline en cortisol.

Stressoren (oorzaken van)

Bij stressoren kun je denken aan o.a. emotionele stress, stresshormonen en pepmiddelen. Overbelasting, oververmoeidheid en angst zorgen ervoor dat het lichaam ‘stress” ervaart, de lichamelijk spanning (m.n. de spierspanning) toeneemt. Gevolg bij veel mensen is dat zij vanzelf sneller gaan ademhalen en dat het hart sneller gaat kloppen. 

Klachten

Bij hyperventilatie treedt er enige vernauwing van de bloedvaten op waardoor er minder zuurstof bij de organen en weefsels terechtkomt. De vernauwing van de bloedvaten geeft bijwerkingen die niet prettig zijn, bijv.hoofdpijn, duizeligheid en concentratiestoornissen.
Gelukkig zijn deze bijwerkingen onschadelijk en zij leiden zelden tot flauwvallen. Er worden in het lichaam meer beschermingsmaatregelen getroffen die bijwerkingen veroorzaken. Men voelt dit als een verkramping, een verdoofd gevoel en trillen. Hyperventilatie kan overal in het lichaam klachten veroorzaken. Het aantal symptomen is bijna onbeperkt en elke hyperventilatiepatiënt is hierin uniek. Er zijn nagenoeg geen hyperventilatiepatiënten met precies dezelfde klachten.

Hyperventilatie als gevolg van stress

Gevoelens van kwaadheid, woede, teleurstelling, verdriet of angst, bijvoorbeeld bij relatieproblemen of bij moeilijkheden op het werk, kunnen de oorzaak zijn van hyperventilatie. Maar ook overbelasting en onverwerkte emoties uit het verleden kunnen deze klachten veroorzaken. De klachten kunnen verergeren na de eerste, onverwachte aanval van hyperventilatie. Er ontstaat angst voor herhaling.

De adem- en ontspanningstherapie methode Jan van Dixhoorn,  is voor velen al een eye-opener geweest, velen waren na 4-6 behandelingen klachten vrij.

Acute hyperventilatie

Een acute hyperventilatieaanval kan angstig zijn. Het hart gaat sneller kloppen, soms slaat het hart een slag over en gaat men overmatig transpireren en wordt bleek. Men krijgt het gevoel een hartaanval te krijgen. Niet zelden gebeurde het dat iemand met een forse hyperventilatie aanval op de eerste hulp beland op verdenking van hartaanval. 

Andere kenmerken van acute hyperventilatieaanval: lees verder

Chronische hyperventilatie

Naast de acute vorm van hyperventilatie bestaat er ook een chronische vorm. Chronische hyperventilatie is minder spectaculair en daardoor ook minder eenvoudig te herkennen. Maar deze vorm van hyperventilatie komt op grotere schaal voor dan acute hyperventilatie.

Chronische hyperventilatie wordt gekenmerkt door vage klachten, die echter constant aanwezig kunnen zijn. Dit is logisch omdat men bijna de hele dag 'onbewust' aan het hyperventileren is. Het duurt meestal erg lang voordat ontdekt wordt dat men lijdt aan chronische hyperventilatie, want de klachten die erbij optreden kunnen ook vele andere oorzaken hebben. Wanneer dan eindelijk de diagnose hyperventilatie wordt gesteld, hebben mensen door onwetendheid vaak al angsten als ziektevrees opgebouwd.

Doe de hyperventilatie test!

Klik hier om de test te bekijken.

Oefentherapie Cesar
Adem- en Ontspanningstherapie
Meer informatie

Vul hier uw gegevens in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. U kunt natuurlijk ook zelf contact opnemen. U kunt dan mailen of bellen naar telefoonnummer 026 - 321 72 50 of 06-44213301.