De praktijk voor mentale én fysieke balans

Ademtherapie en Ontspanningstherapie methode Jan van Dixhoorn

Wat is adem- en ontspanningstherapie?

Adem- en Ontspanningstherapie (methode van Dixhoorn)  is voor iedereen die klachten heeft die mede worden veroorzaakt of verergerd door spanningen. Door eenvoudige oefeningen/instructies leer je de (onbewuste) spanning in je lichaam herkennen en leer je hoe je bewust de spanningen weer los kunt laten.  Daardoor voel je je beter, je kunt meer aan en de kans op lichamelijke en mentale klachten wordt kleiner.

Ademhalen is voor de meeste mensen iets heel vanzelfsprekends. Ademen is gewoonlijk een automatisch proces, het gaat vanzelf zonder erbij na te denken.
Voor veel mensen is ademen echter niet zo vanzelfsprekend, denk maar aan Cara- of COPD patiënten of mensen met hyperventilatie problematiek.

Ontspanningstherapie is het bewust worden en leren hanteren van lichamelijk en mentale gespannenheid. Ademtherapie is het helpen herstellen van een natuurlijk en ontspannen adembeweging die door het hele lichaam voelbaar is. Van Dixhoorn combineerde deze twee  stellingen in een fantastische therapie vorm.

Wat U moet weten van ongemerkt ophogen van spanningen tot uitingen van overbelasting:
In de loop van de tijd - onmerkbaar – kan er een disbalans ontstaan tussen belasting en belastbaarheid, zowel fysiek als geestelijk.  Het lichaam kan de kracht (prestatie, inspanning) die gewenst is, niet meer leveren. De belasting overstijgt de belastbaarheid. Die overbelasting kan zich uiten in het ontstaan van lichamelijke klachten, zoals spierpijn of pijn in de (onder)rug maar ook zien we dan veelvuldig schouder-/nekklachten ontstaan en in later stadium "hoog ademen" of "gespannen"ademen die kan weer uitmonden in hyperventilatie.

Die overbelasting kan zich ook uiten in psychische klachten. Langere tijd onder geestelijke spanning staan, kan leiden tot klachten als grote vermoeidheid, lusteloos of zelfs een burnout.

Soms is het maar iets heel kleins wat de emmer doet overlopen. De wisselwerking tussen lichaam en geest heeft een niet te onderschatten invloed op het ontstaan en ervaren van klachten. Adem- en ontspanningstherapie is een effectief middel in de strijd tegen fysieke en/of psychische overbelasting.

Lees meer

Doe de test via de vragenlijsten:

Download: Algemene Toestand Lijst
Download: Nijmeegse Vragenlijst Hyperventilatie klachten
Download: Folder van Adem en Ontspanningstherapie
Download: Jaarverslag 2017

 

Oefentherapie Cesar
Adem- en Ontspanningstherapie
Meer informatie

Vul hier uw gegevens in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. U kunt natuurlijk ook zelf contact opnemen. U kunt dan mailen of bellen naar telefoonnummer 026 - 321 72 50 of 06-44213301.